Voedings- en eetstoornissen

Terug

Het hebben van een mogelijke voedings- en eetstoornis is uitermate vervelend voor de betrokkene en een dergelijke stoornis kan levensbedreigende vormen en gevolgen hebben. Vaak willen betrokkenen er alles aan doen om een dergelijke stoornis verborgen te houden voor hun dierbaren en omgeving. Welke kenmerken spelen een rol bij een deze stoornis en welke voedings- en eetstoornissen zijn er?

Kenmerkend bij een voedings- en eetstoornis is een verstoord eetpatroon of gedrag wat leidt tot een andere manier van voedsel consumeren of opnemen op een manier die schadelijk is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Onder voedings- en eetstoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • Pica
  • Ruminatiestoornis
  • Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis
  • Anorexia nervosa
  • Boulimia nervosa
  • Eetbuistoornis (Binge eating disorder)

Bovengenoemde stoornissen hebben gemeenschappelijke psychologische en gedragsmatige kenmerken, maar zijn toch allen heel verschillend.

Mensen die lijden aan een van bovengenoemde stoornissen beschrijven een voedings- en eetstoornis als een stoornis met eetgedrag dat in grote mate overeenkomt met het gedrag van mensen met een stoornis in het gebruik van verslavende middelen, zoals dwangmatig gebruik en het hunkeren naar bepaald voedsel.

Wanneer er sprake is van Pica dan eet betrokkene (aanhoudend, minstens één maand) stoffen die niet eetbaar zijn. Het kan gaan om stoffen als papier, zeep, stof, haar, touw verf et cetera. Betrokkenen hebben vaak geen afkeer van eetbaar voedsel. Om van Pica te kunnen spreken moet betrokkene aan een aantal criteria voldoen, waaronder het eten van niet eetbare materialen moet niet passen bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau. Baby’s hebben namelijk echter nog niet het besef wat ze wel of niet eten.

Bij een ruminatiestoornis is het belangrijkste kenmerk herhaaldelijke terugstroming van voedsel (vanuit de maag terug naar de mond) of het eten gedurende minstens één maand gedurende een aantal keren per week of op dagelijkse basis.

Bij Anorexia Nervosa beperkt de betrokkene de energie inname ten opzichte van de dagelijkse energiebehoefte wat leidt tot gewichtsverlies en een te laag gewicht voor leeftijd en lengte. Betrokkene is angstig om aan te komen of te dik te worden spelen hierbij psychisch een grote rol. Betrokkene heeft vaak een onjuist grote invloed op het figuur of het beeld van zichzelf. Betrokkenen kunnen erg volhardend zijn in het niet erkennen van de ernst van het gewichtsverlies.

Boulimia Nervosa kenmerkt zich door aanhoudende eetbuien, compensatie gedrag om het gewichtsverlies tegen te gaan en een grote invloed van figuur en het lichaamsgewicht op hoe de betrokkene zichzelf beoordeelt. Om van boulimia nervosa te spreken zijn deze drie gedragingen gedurende drie maanden minstens één keer per week voorgekomen.

Bij een eetbuistoornis is het voornaamste kenmerk terugkerende eetbuien die voor de duur van drie maanden gemiddeld één keer per week plaatsvinden.

 


Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.                                                                              

 

quote sign

Tijdens de behandel periode heb ik altijd het gevoel gehad dat er echt naar mij geluisterd en gekeken werd.

Ook was er altijd een ongedwongen sfeer en heb ik het gehele traject gevoeld dat er ruimte was voor alles wat ik wilde delen en nog moeilijk vond om te delen.

Ik heb onwijs veel aan de sessies gehad en ben een stuk rustiger geworden.

quote sign
~ Anouk