Seksuele disfuncties

Terug

Een seksuele disfunctie is het ervaren van een beperking of moeilijke situatie tijdens seksualiteit. Wanneer er sprake is van een of meerdere disfuncties gaat het om een verstoorde seksuele ontwikkeling en functioneren. De oorzaken hiervoor kunnen zowel lichamelijk als ook psychisch zijn.

Onder de seksuele disfuncties vallen:

  • Vertraagde ejaculatie
  • Erectiestoornis
  • Orgasmestoornis bij de vrouw
  • Seksuele-interesse/opwindingsstoornis bij de vrouw
  • Genitopelvienepijn-/penetratiestoornis
  • Hypoactief-seksueelverlangenstoornis bij de man
  • Voortijdige ejaculatie
  • Seksuele disfunctie door een middel/medicatie

Wanneer er sprake is van psychische problematiek kunnen, faalangst, relationele problemen of een gebrek aan zelfvertrouwen belemmerende factoren zijn, die kunnen leiden tot één of meerdere van bovengenoemde disfuncties.

Seksuele disfuncties komen zowel bij mannen voor als bij vrouwen. Mannen kunnen problemen ervaren bij de vertraagde ejaculatie, erectiestoornis, hypoactief-seksueel verlangenstoornis, voortijdige ejaculatie en seksuele disfunctie door een middel/medicatie.

Vrouwen kunnen problemen ervaren met het bereiken van een orgasme, seksuele-interesse/opwindingsstoornis, penetratiestoornis en seksuele disfunctie door een middel/medicatie.

Bovengenoemde disfuncties kenmerken zich door het ervaren van problemen om seksueel te reageren of het ervaren van seksueel genot. Het is goed mogelijk dat één persoon meerdere van bovengenoemde stoornissen hebben.Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.


quote sign

De psycholoog die mij behandelde was een rustige man die goed kon luisteren maar ook duidelijk kon vertellen hoe hij de situatie zag. Hierbij hield hij rekening met mijn behoeften en gevoelens. Hierdoor voelde ik mij gehoord en begrepen en kon ik stukje bij beetje de muur die ik om mij heen had afbreken en aan mijzelf gaan werken.

quote sign
~ Jaimy