Parafiele stoornissen

Terug

Onder Parafiele stoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • De voyeurisme stoornis (heimelijk kijken naar andere personen die zelf bezig zijn).
  • De exhibitionismestoornis (het laten zien van de genitaliën aan anderen).
  • De frotteurismestoornis (aanraken van de ander, zonder dat die daarmee ingestemd heeft).
  • De seksueel-masochismestoornis (ondergaan van pijn en of vernedering).
  • De seksueel-sadismestoornis (het vernederen van de ander of pijn doen).
  • De pedofiele stoornis (seksueel geïnteresseerd en gericht zijn op kinderen).
  • De fetisjismestoornis (levenloze voorwerpen gebruiken of zeer specifiek gericht zijn op niet genitale lichaamsdelen).
  • De transvestiestoornis (seksuele opwinding ervaren door het dragen van kledij van de andere sekse).

De term parafilie verwijst naar een enorme seksuele aanhoudende interesse die afwijkt van de interesse voor genitale stimulatie met lichamelijk volgroeide en gelijkgestemde partners.

Sommige parafiele stoornissen hebben vooral betrekking op seksuele gedachten en/of activiteiten, terwijl andere meer te maken hebben met een interesse naar een voor de betrokkene erotisch object.

Een voorbeeld van het eerste is bijvoorbeeld een intense interesse in het slaan met een zweep, het vastbinden of wurgen van iemand.

Een voorbeeld van het laatste kan zijn een aanhoudende seksuele interesse in kinderen, lijken of de interesse in dieren, zoals honden of paarden. Ook kan er een seksuele interesse zijn voor levenloze voorwerpen zoals schoenen.

Wanneer er sprake is van een parafiele stoornis is er geregeld sprake van grote lijdensdruk welke leidt tot beperkingen, waarvan de bevrediging schade aan betrokkene en derden veroorzaakt.

 

Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag. 

quote sign

De psycholoog die mij behandelde was een rustige man die goed kon luisteren maar ook duidelijk kon vertellen hoe hij de situatie zag. Hierbij hield hij rekening met mijn behoeften en gevoelens. Hierdoor voelde ik mij gehoord en begrepen en kon ik stukje bij beetje de muur die ik om mij heen had afbreken en aan mijzelf gaan werken.

quote sign
~ Jaimy