Obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen

Terug

Het hebben van een obsessie en dwangmatig handelen kan erg belemmerend zijn. Wat zijn de kenmerken van een obsessieve-compulsieve stoornis?

De Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS dwangstoornis) kenmerkt zich door de aanwezigheid van obsessies en/of dwangmatige handelingen. Wanneer we spreken van een obsessie zijn er voortdurende aanhoudende gedachten die als destructief of ongewenst worden ervaren. Dit leidt tot het verrichten van gedwongen handelingen als reactie op de obsessie. Kenmerkend hierbij is dat de betrokkene zich strikt aan deze handelingen moet houden. Deze handelingen doen zich herhaaldelijk voor (bijvoorbeeld bij de haaruittrekstoornis of de huidpulkstoornis) en er worden herhaaldelijk pogingen gedaan om dit gedrag te verminderen of te stoppen.

Onder de obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS dwangstoornis)
  • Morfodysfore stoornis
  • Verzamelstoornis
  • Trichotillomanie (haaruittrekstoornis)
  • Excoriatiestoornis (huidpulkstoornis)
  • Obsessieve-compulsieve stoornis door een middel/medicatie
  • Obsessieve-compulsieve stoornis door een somatische aandoening

De eerste drie beschreven stoornissen hebben als overeenkomst dat ze gekenmerkt worden door cognitieve (informatieverwerking in de hersenen) symptomen, namelijk de overtuiging dat betrokkene afwijkingen of onvolkomenheden aan het uiterlijk heeft.

De daaropvolgende stoornissen Trichotillomanie (haaruittrekstoornis)en Excoriatiestoornis (huidpulkstoornis) kenmerken zich door gedrag wat gericht is op het lichaam.

Obsessies en compulsies (dwangmatige handelingen) kunnen per persoon sterk van elkaar verschillen, maar er zijn met name bij de OCS dwangstoornis een aantal herkenbare mogelijke symptomen. Dit kan zich uitten door een obsessie voor een obsessie voor besmetting en dwangmatig schoonmaken obsessies over symmetrie en herhaling zoals het herhaaldelijk tellen en ordenen van cijfers of handelingen. Deze symptomen kunnen zich ook voordoen bij voor betrokkene verboden of niet gepaste gedachten. Hierbij kan gedacht worden aan agressieve, seksuele of religieuze obsessies. Tevens kan de obsessie bestaan uit onheilspellende obsessies, zoals de angst dat betrokkene zichzelf of anderen iets aan kan doen en het dwangmatig controleren hiervan. Er is ook een tic gerelateerde specificatie van de OCS dwangstoornis.


Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag. 

 

 

 

 

quote sign

Tijdens de behandel periode heb ik altijd het gevoel gehad dat er echt naar mij geluisterd en gekeken werd.

Ook was er altijd een ongedwongen sfeer en heb ik het gehele traject gevoeld dat er ruimte was voor alles wat ik wilde delen en nog moeilijk vond om te delen.

Ik heb onwijs veel aan de sessies gehad en ben een stuk rustiger geworden.

quote sign
~ Anouk