Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
TerugBij middelmatige en verslavingsstoornissen is er sprake van een grote mate van afhankelijkheid aan één of meerdere genotsmiddelen. Wanneer de inname van deze middelen gestopt moet worden, kunnen er (hevige) bijwerkingen optreden.
Onder de middelgerelateerde- en verslavingsstoornissen vallen verslavingen aan de volgende middelen:
Alcohol, Cafeïne, Cannabis, Hallucinogenen, Fencyclidine, Inhalantia, Opioïden, Hypnotica, Anxiolytica, Stimulantia (cocaïne en andere stimulantia) en Tabak.
Deze middelen zijn samenwerken niet geheel van elkaar. Wanneer soortgelijke middelen (overmatig) worden gebruikt, hebben ze allen een uitwerking op het beloningssysteem in de hersenen. Dit beloningssysteem wordt dermate geactiveerd bij (overmatig) gebruik, waardoor normale activiteiten worden uitgesloten.
Het gebruik van bovenstaande middelen zorgt voor een gevoel van genot en de “high” kan worden ervaren. Door het gebruik van één of meerdere van bovenstaande middelen, kan de betrokkene minder zelfbeheersing krijgen en een vergroot risico lopen om een stoornis in het middelengebruik te ontwikkelen. Dit zou betekenen dat bij sommigen al een aantasting van de ontwikkeling van een stoornis merkbaar is voordat men met het gebruik van een van deze middelen begint.
Wanneer betrokken ingrediënten aan een middelgerelateerde verslavingsstoornis blijkt dat hij of zij het middel toch blijft gebruiken terwijl de gevolgen vaak wel bekend zijn. De volgende stoornissen vallen onder de categorie, middelgerelateerde en verslavingsstoornissen:
- Stoornissen door een middel van medicatie
- Stoornissen in alcoholgebruik, drugs- of tabaksgebruik
- Stoornis door het gebruik van een hallucinogeen (stoffen die waanbeelden kunnen opwekken)
- Stoornis in het gebruik van een inhalantium
- Stoornis in het gebruik van een opioïde
- Stoornis gebruikt een hypnoticum of anxiolyticum
- Stoornis in het gebruik van stimulantia.
Een gokstoornis behoort ook tot de middelgerelateerde en verslavingsstoornissen. Nieuwe maar zeer ongebruikelijke stoornissen zijn de internet- en gameverslaving.
Heeft u naar aanleiding van een bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw recensie achter, omdat zorg iets voor én met elkaar is!
Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vind hier de beste psychische hulpverlener die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.
Tijdens de behandel periode heb ik altijd het gevoel gehad dat er echt naar mij geluisterd en gekeken werd.
Ook was er altijd een ongedwongen sfeer en heb ik het gehele traject gevoeld dat er ruimte was voor alles wat ik wilde delen en nog moeilijk vond om te delen.
Ik heb onwijs veel aan de sessies gehad en ben een stuk rustiger geworden.