Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen

Terug

Bij middelgerelateerde en verslavingsstoornissen is er sprake van een grote mate van afhankelijkheid aan één of meerdere genotsmiddelen. Wanneer de inname van deze middelen gestopt moet worden kunnen er (heftige) ontwenningsverschijnselen optreden.

Onder de middel gerelateerde- en verslavingsstoornissen vallen verslavingen aan de volgende middelen:

Alcohol, Cafeiine, Cannabis, Hallucinogenen, Fencyclidine, Inhalantia, Opioïden, Hypnotica, Anxiolytica, Stimulantia (cocaïne en andere stimulantia) en Tabak.

Deze middelen zijn onderling niet geheel verschillend van elkaar. Wanneer dergelijke middelen (overmatig) gebruikt worden, hebben ze allen een uitwerking op het beloningssysteem in de hersenen. Dit beloningssysteem wordt dermate geactiveerd bij (overmatig) gebruik, waardoor normale activiteiten genegeerd worden. 

Het gebruik van bovenstaande middelen zorgt voor een gevoel van genot en de zogenoemde “high” kan worden ervaren. Door het gebruik van één of meerdere van bovenstaande middelen, kan betrokkene minder zelfbeheersing krijgen en een vergroot risico lopen om een stoornis in het middelengebruik te ontwikkelen. Dit zou betekenen dat bij sommigen al een aanleg voor het ontwikkelen van een stoornis merkbaar is voordat betrokkene met het gebruik van een van bovengenoemde middelen begint.    

Wanneer betrokkene lijdt aan een middelgerelateerde verslavingsstoornis blijkt dat hij of zij het middel toch blijft gebruiken terwijl de gevolgen vaak wel bekend zijn. De volgende stoornissen vallen onder de categorie, middelgerelateerde en verslavingsstoornissen:

  • Stoornissen door een middel of medicatie
  • Stoornissen in alcoholgebruik, drugs- of tabaksgebruik
  • Stoornis door het gebruik van een hallucinogeen (stoffen die waanbeelden kunnen opwekken)
  • Stoornis in het gebruik van een inhalantium
  • Stoornis in het gebruik van een opioïde
  • Stoornis in het gebruik van een hypnoticum of anxiolyticum
  • Stoornis in het gebruik van een stimulantium

Een gokstoornis behoort ook tot de middelgerelateerde en verslavingsstoornissen. Nieuwe maar zeer verslavende stoornissen zijn de internet en gameverslaving.  


Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.

 

quote sign

De psycholoog die mij behandelde was een rustige man die goed kon luisteren maar ook duidelijk kon vertellen hoe hij de situatie zag. Hierbij hield hij rekening met mijn behoeften en gevoelens. Hierdoor voelde ik mij gehoord en begrepen en kon ik stukje bij beetje de muur die ik om mij heen had afbreken en aan mijzelf gaan werken.

quote sign
~ Jaimy