Disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen

Terug

Wanneer er sprake is van disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen zijn er problemen op het gebied van emoties en het gedrag. Betrokkenen kunnen ook problemen ervaren op het gebied van zelfbeheersing. Dit kan zich zo uitten dat de rechten van anderen kunnen worden geschonden en dat betrokkene in conflict kan komen met de geldende normen en waarden binnen de maatschappelijke context. Dit kan zich uitten in verbale- en/of fysieke agressie en vernieling. De onderlinge oorzaken van deze stoornissen kunnen per individu sterk van elkaar verschillen.

Onder de Disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • Oppositionele-opstandige stoornis
  • Periodiek explosieve stoornis
  • Norm overschrijdend-gedragsstoornis
  • Pyromanie
  • Kleptomanie

Kenmerkend voor alle bovengenoemde stoornissen is het hebben van problemen met het reguleren van emoties en gedrag, wat het voor betrokkenen moeilijk maakt om zich te beheersen. Deze gedragsstoornissen verschillen onderling van elkaar in de mate waarin de nadruk ligt op problemen met de zelfbeheersing.


Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.

quote sign

Er werd gelijk telefonisch hulp geboden bij B4 Organisaties/ B4 Solutions. Eigenlijk was er geen plek meer maar er is toch oplossing bedacht zodat er direct hulp geboden kon worden. Mocht al na 3 dagen op gesprek komen. 

quote sign
~ Talitha