Bipolaire-stemmingsstoornissen

Terug

Wisselende stemmingen hebben we allemaal wel eens, dat is normaal. Maar wanneer is er mogelijk sprake van een bipolaire stemmingsstoornis?

Wanneer er sprake is van een bipolaire stemmingsstoornis maakt de betrokkene verschillende perioden mee. Het kan gaan om een manische of hypomane periode. Deze wisselen zich af. Deze perioden veranderen na verloop van tijd ook in een klachtenvrije periode.

Wanneer iemand lijdt aan een bipolaire stemmingsstoornis dient er minstens sprake te zijn van één manische depressieve periode afgewisseld met tenminste één hypomanische periode (druk, actief en het gevoel hebben de wereld aan te kunnen). Dit betekent dat iemand een periode van extreme blijdschap en opgewektheid kan ervaren, afgewisseld met een periode die als zeer depressief kan aanvoelen en als een zwart diep dal waarin iemand zich bevindt.

Onder de bipolaire-stemmingsstoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • Bipolaire-I-stoornis
  • Bipolaire-II-stoornis
  • Cyclothyme stoornis
  • Bipolaire-stemmingsstoornis door een middel/medicatie
  • Bipolaire stoornis door een somatische aandoening
  • Andere gespecificeerde bipolaire-stemmingsstoornis
  • Ongespecificeerde bipolaire-stemmingsstoornis

Een bipolaire stemmingsstoornis uit zich meestal in de vroege volwassenheid. Dit kan zich ook pas op latere leeftijd duidelijk worden. De afwisseling van een depressieve en hypomanische periode kunnen per persoon van elkaar verschillen.

 

Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.

 

quote sign

De therapeut van Soul & Senses is een rustige, lichaamsgerichte therapeut met veel kennis. Ze benaderd alles positief en is echt een coach tijdens het proces. Niet belerend, maar stelt de juiste vragen en laat de juiste stiltes vallen om de hulpbehoevende zelf tot de juiste oplossingen/ideeën te laten komen. 

quote sign
~ Wesley